Friday, June 3, 2011

Gepuk Daging

Cara Pembuatan Gepuk Daging
    Cara Membuat:
  • Haluskan bawang merah, bawang putih, gula merah. Rebus bumbu ini bersama kaldu rebusan daging dan santan.
  • Tambahkan garam, air asam, salam dan lengkuas. Masukkan daging yang telah dimemarkan tadi. Rebus sampai daging betul-betul empuk dan bumbu meresap. Angkat.
  • Setelah dingin, goreng daging hingga kecoklatan.

Rahasia Resep :

Untuk 4 porsi
Bahan:

  • 500 gram daging sapi, rebus setengah matang, potong 5 x 5 cm, memarkan
  • 100 cc santan kental (½ butir kelapa)
  • 5 butir bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • 1 lembar salam
  • 1 ruas lengkuas, dimemarkan
  • 1 sendok makan air asam
  • 30 gram gula merah
  • garam secukupnya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...